Dobra praktyka higieniczna GHP

Dobra Praktyka Higieniczna, czyli „GHP", od angielskiego Good Hygiene Practice, obejmuje procedury i instrukcje zawarte w zakładowych Księgach Higieny firm sektora żywnościowego, a służące do zapewnienia żywności właściwej jakości zdrowotnej. Procedury te dotyczą aspektów higienicznych. Dobra Praktyka Higieniczna jest obowiązkowym narzędziem utrzymania czystości i porządku oraz samokontroli zakładu.


W zależności od wielkości zakładu zasadne jest tworzenie jednej bądź wielu Ksiąg Higieny (KH). W małym zakładzie wszystkie procedury i instrukcje zmieszczą się w jednej zakładowej księdze, w średnim lub dużym przedsiębiorstwie może zaistnieć konieczność stworzenia księgi ogólnej i szczegółowych ksiąg działowych.
Główną zasadą tworzenia dokumentacji jest jej przejrzystość. Najwygodniej jest prowadzić KH w segregatorze, co ułatwia dodawanie lub usuwanie kolejnych stron. Warto, aby były one powkładane w plastikowe koszulki dla ich dodatkowej ochrony.

 

W KH powinny znaleźć się rozdziały opisujące procedury i instrukcje wykonywania zabiegów higienicznych w zakładzie. Będą one określać w szczególności: częstotliwość, czas mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych, urządzeń produkcyjnych, personelu, częstotliwość oraz zakres szkoleń pracowników z zakresu GHP.